GDCK Zabok obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 13.09.2014.

svjetski-dan-prve-pomoci-02Hrvatski Crveni križ obilježava Svjetski dan prve pomoći (2. subota u rujnu) kao zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći bila je „Budi heroj. Spašavaj živote.“

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok svojim je aktivnostima ukazalo na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći, koja nije zamjena za hitnu medicinsku službu, već je početni korak u spašavanju života i smanjenju invaliditeta. Na nivou osnovnih i srednjih škola organizirane su radionice za djecu posvećene prevenciji nesreća u prometu, organizirane su likovne radionice i izrada plakata.

U Zaboku je dio aktivnosti vezan uz obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći održan u petak, 12.  rujna na glavnom gradskom trgu. Tamo je Gradsko društvo Crvenog križa Zabok postavilo informativni štand s promidžbenim materijalom. Građani su mogli provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, te je njih čak 95 toga dana provjerilo spomenute parametre.

Mladež Hrvatskog Crvenog križa iz Gimnazije A.G.M., volonteri iz Doma zdravlja KZŽ i suradnici GDCK Zabok (ukupno 15 osoba) toga su dana promovirali djelatnost prve pomoći. Održane su pokazne vježbe pružanja prve pomoći s realistično prikazanim ozljedama. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći sa zanimanjem su pratili građani Zaboka.

Oni najmlađi, na kojima počiva budućnost, i njihove „tete“,  njih stotinjak iz dječjeg vrtića „Zipkica“, natjecali su se tko će prije pružiti prvu pomoć unesrećenom, kojeg je u ovom slučaju glumila „lutka“. Uz pomoć volontera usvajali su prva znanja iz pružanja prve pomoći, učili su kako previti ranu, ali su tek daska za imobilizaciju „BaXstrap“ i bočni imobilizator glave izazvali pravu strku i napetost, jer je svako dijete željelo odglumiti “unesrećenog”.

Obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći pridružili su se i učenici nižih razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog sa učiteljicama, njih četrdesetak. Sunčano jutro, koje je tog petka osvanulo nakon niza kišnih dana, dalo je svoj doprinos uspjehu ove edukacije.