GDCK Zabok održao radionicu „UPRAVLJANJE KUĆNIM BUDŽETOM“

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je kao 1 od 26 partnera Hrvatskog Crvenog križa iz sjeverozapadne Hrvatske, u suradnji sa partnerom na projektu – Centrom za socijalnu skrb Zabok i u suradnji sa Caritasom Zagrebačke nadbiskupije radi identifikacije korisnika Projekta, proteklih godinu dana provodio projekt „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ – FEAD. Projekt je financirao Europski socijalni fond preko Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a cilj mu je bio ublažiti najgore oblike siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to u obliku hrane i higijene.

GDCK Zabok je projektom obuhvatio 320 osoba sa područja Grada Zaboka i općina: Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je podijelilo 1259 paketa, od toga 939 paketa hrane i 320 paketa higijene.

Ukupna vrijednost podijeljenih paketa hrane i higijene iznosila je 92.806,85 kn.

Kao završna aktivnost Projekta predviđena je edukacija za krajnje korisnike.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 21. rujna 2017. godine u Zaboku  održalo edukaciju „UPRAVLJANJE KUĆNIM BUDŽETOM“ za krajnje korisnike projekta FEAD. Svrha edukacije  bila je podići financijsku osviještenost odrasle osobe do te razine da zna izraditi i provoditi financijski plan ili proračun jedne obitelji koji se najčešće naziva kućni budžet.

Edukaciji je prisustvovalo 16 korisnika, 4 korisnika zajamčene minimalne naknade i 12 korisnika iz kategorije obitelji s troje i više djece ispod 18 godina, s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705,00 kn.

Korisnici su dobili osnovna saznanja kako da svedu svoje troškove na minimum i zadovolje osnovne ljudske potrebe uz relativno skromne resurse. Na taj način, kroz edukaciju, međusobno druženje i razgovor došlo je do osnaživanja korisnika, čime se doprinosi ostvarivanju osnovnog cilja projekta i Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014.-2020.