IZVJEŠĆE O TIJEKU PROVEDBE PROJEKTA ZAŽELI – „MIPOS“ (MI POmažemo Starijima)

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, kao jedan od partnera Grada Zaboka na projektu  Zaželi – „MIPOS“,  brine o 71-om korisniku, te ima zaposlenih 12 gerontodomaćica i koordinatoricu.

Od 12 zaposlenih žena, 6 žena je završilo tečaj za gerontodomaćice, a 6 žena tečaj za njegovateljice. Gradsko društvo Crvenog križa Zabok svojim je djelatnicama omogućilo novu službenu odjeću (prsluci HCK) kako bi bile prepoznatljive na terenu.

Gerontodomaćice vode brigu o najviše 6 korisnika. Gerontodomaćice svoje korisnike najčešće obilaze dva puta tjedno po 4 sata ili jednom tjedno po 8 sati, ovisno o broju korisnika, zdravstvenom stanju i potrebama korisnika, a oni jednom mjesečno dobivaju i standardizirani paket higijene.

Korisnici prema pripadnosti JLS-u na dan 17.02.2020. godine:

 

 • 18 korisnika sa područja Općine Bedekovčina
 • 15 korisnika sa područja općine Krapinske Toplice
 • 12 korisnika sa područja općine Sveti Križ Začretje
 • 17 korisnika sa područja Grada Zaboka
 •   9 korisnika sa područja Općine Veliko Trgovišće.

 

Od  01.07.2018. godine, odnosno od početka trajanja  projekta do 17.02.2020. godine  došlo je do promjene kod 30 korisnika:

 • 9 korisnika je umrlo
 • 15 korisnika je smješteno u Dom
 • 1 korisnica je dobila rješenje o usluzi „Pomoć u kući“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preko centra za socijalnu skrb Zabok.
 • 1 korisnici je otkazao unuk
 • 2  korisnika je otkazalo Gradsko društvo Crvenog križa Zabok zbog opravdanih razloga.
 • 2 korisnika su svojevoljno otkazala.

 

Gerontodomaćice su u 6. mj 2019. godine dobile priliku da se odazovu na besplatni jednodnevni izlet u  Selce, a odazvalo se je njih 8 od 12.

Pošto je cjeloživotno obrazovanje važno za svakog čovjeka, gerontodomaćice uključujemo u razne edukacije. Sudjelovale su na radionici na temu sigurnosti starijih osoba „Zaštitite se od krađa i prijevara u vlastitom domu“ koja je održana u 22.02.2019. godine u prostorijama GDCK Zabok. Prisustvovale su edukaciji „U čemu je razlika ako sam različit“ koja je održana u prostorijama GDCK Zabok 09.09.2019. godine. Također su prisustvovale predavanju u Tjednu borbe protiv tuberkuloze održanog  20.09.2019. godine u Općoj bolnici Zabok.

Zajednički smo obilježili i Međunarodni dan starijih osoba (01.10.2019.), uz pomoć volonterke Jasenke Hranić, koja je besplatno šišala korisnike projekta „MIPOS“, a gerontodomaćice i korisnici su nastavili ugodno druženje. Također smo u našim prostorijama održali i predbožićnu akciju šišanja koja se održala 16.12.2019.godine. Volonterka Jasenka Hranić obilazi korisnike projekta „MIPOS“ i u njihovim domovima, te im pruža uslugu besplatnog šišanja.

Veći obim određenih poslova kod korisnika projekta „MIPOS“ osiguravamo koristeći rad za opće dobro osuđenika, koje nam uputi Prekršajni sud. Tako osuđenici, kopaju, štihaju, cijepaju drva i uređuju okućnicu kod pojedinih korisnika projekta.

Održali smo kreativne radionice u kojima su također sudjelovale gerontodomaćice:

 • 27.11. 2019. godine –  radionicu izrade božićnih vjenčića
 • 02.12.2019. godine – radionicu izrade božićnih ukrasa od kukuruzovine i krep papira
 • 12.12.2019. godine – radionicu kačkanja i šivanja božićnih ukrasa

Gerontodomaćice su bile prisutne i na svečanosti dodjele priznanja za darivatelje krvi koja je održana 29.11.2019. godine u KTC-u u Zaboku.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog Križa Zabok, Željka Vukić  i koordinatorica na projektu „MIPOS“ Tina Herceg, 14.01.2020. godine su sudjelovale na snimanju za emisiju o navedenom projektu, koja je naknadno puštena u eter Zagorskog radija.

Zbog velike potrebe za brigom starijih i nemoćnih, kojih je svakim danom sve više, formirali smo listu čekanja na kojoj se nalazi 19 potencijalnih korisnika. Prilikom odabira najpotrebitijih surađujemo sa Centrom za socijalnu skrb Zabok, neki korisnici se i sami javi u GDCK Zabok, a nerijetko zovu i susjedi za njih.

Projekt „MIPOS“ je odlično prihvaćen od šire zajednice, ne samo zbog toga što su žene iz kategorije teško zapošljivih osoba konačno dobile priliku da rade, da se educiraju, a samim tim su postale konkurentnije na tržištu rada, već i  zbog krajnjih korisnika koji napokon osjećaju da nisu sami, te im je poboljšana kvaliteta života.


Zaposlenice na projektu „MIPOS“ djeluju kao tim, svakodnevno izmjenjuju iskustva, dok koordinatorica, na dnevnoj bazi komunicira sa zaposlenicama i korisnicima, rješavajući iz dana u dan novonastale situacije. Isto tako, redovito obilazi korisnike, te korisnicima gerontodomaćica koje nemaju vozačku dozvolu, ili su na bolovanju, ili pak koriste godišnji odmor, dostavlja pakete higijene. Sada, nakon godinu dana i 7 mjeseci od početka trajanja projekta, može se reći da je odnos gerontodomaćica i korisnika iz prijateljskog prerastao u obiteljski. Bakice, a pogotovo one koje nisu imale djecu, jako su se vezale uz svoje gerontodomaćice i u njima vide vlastitu djecu.  Korisnici su dobili pomoć u obavljaju svakodnevnih poslova, toplu riječ, razgovor, napokon osjećaju da nisu sami, da netko brine o njima. Također, GDCK Zabok ih redovito opskrbljuje toplom odjećom, posteljinom, dekama i  ortopedskim pomagalima.

Zahvaljujemo Gradu Zaboku, nositelju Projekta, na odličnoj suradnji i profesionalnom vođenju projekta „MIPOS“,  Centru za socijalnu skrb Zabok na pomoći prilikom identifikacije korisnika, a medijima na podršci.

Koordinatorica projekta „MIPOS“
Tina Herceg, struč. spec. comm