Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći i Hrvatskog olimpijskog dana

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i ove je godine obilježilo Svjetski dan prve pomoći na različite načine. Jedan vid obilježavanja desio se je na Hrvatski olimpijski dan, kada je planinarsko društvo „Zagorske steze“ iz Zaboka bilo domaćin djeci iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga iz Zaboka.
Toga je dana dvjestotinjak učenika dopješačilo ili se je dovezlo biciklom iz centra Zaboka doplaninarske kuće na Piclju (koja je lani proglašena kao najbolji novi planinarski objekat u Hrvatskoj). Nakon obilaska Poučnog parka autohtonog zagorskog drveća, grmlja i zeljastog bilja (ekološka inicijativa GDCK Zabok na zagorskim bregima) uz stručno vodstvo, dvjestotinjak učenika je prisustvovalo pokaznoj vježbi pružanja prve pomoći.
Pokaznu vježbu pružanja prve pomoći sa zanimanjem su pratili svi prisutni.
Tom prilikom obilježen je i Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja koji se obilježava 16. rujna, uz prezentaciju plakata na tu temu.
Učenici prvih razreda iz matičnih i područnih škola sa svojim su učiteljicama proučili slikovnicu „Pomozimo medi Jurici – Na putu do škole“. Nakon toga su svojim crtežima na temu prve pomoći ukrasili školske zidove. Za učenike prvih razreda organizirana je radionica na temu „Prva pomoć u školi i krvarenje iz nosa“.

Osnovna škola Veliko Trgovišće
izrada plakata „Što je prva pomoć „;
na satu razredne zajednice osmog razreda pričalo se o važnosti pružanja prve pomoći;
MHCK iz Područne škole Dubrovčan demonstrirali su postupak na mjestu nesreće – pristup i način pozivanja hitne pomoći, te određivanje prioriteta.

OŠ Stjepana Radića – Brestovec Orehovički
Osoba koja pruža prvu pomoć započinje spašavanje života i bitan je sudionik prvih triju (od ukupno pet) karika lanca pomoći.
Na obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći učenike su o tome podučili članovi i članice Podmlatka Crvenog križa i ekipa prve pomoći koji su sa svojim voditeljima pripremili kratku edukaciju. Prvi su izradili plakat „Lanac pomoći“ iz kojeg su učenici upoznali aktivnosti unutar prve tri karike i saznali da ostale dvije čine službe hitne pomoći i zdravstvene ustanove. Plakat je zatim postavljen u auli škole da učenike pouči kako postupiti. Da bi učenici vidjeli kako nije nemoguće, a niti teško pomoći ozlijeđenoj osobi, trojici učenika – manekena pružena je prva pomoć baš kako to propisuju prve tri karike. Vješto su to izvele članice ekipe, a voditelj ekipe je objašnjavao sve korake pružanja pomoći. Ova aktivnost imala je za cilj osnažiti sve učenike i potaknuti ih da nauče kako da ozlijeđenoj osobi pruže prvu pomoć.

Osnovna škola Sveti Križ Začretje
Svi učenici prvih razreda u matičnoj i područnim školama dobili su slikovnice. Podmladak Crvenog križa se sastao, formirao nove grupe i dogovorio način rada za školsku godinu 2013./2013., te razgovarao o važnosti znanja o pružanju prve pomoći.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša – Zabok
Članovi ekipe Crvenog križa iz Gimnazije Zabok cijelog radnog dana su na satovima TZK (po deset minuta) pokazivali vježbe pružanja prve pomoći. Interes je bio velik i učenici su sa zanimanjem pratili pokaznu vježbu.