Obilježen Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

05112015_svjetski-dan-crvenGradsko društvo Crvenog križa Zabok je u petak, 8. svibnja obilježilo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ove je godine obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca bilo tim svečanije jer u 2015. godini obilježavamo 50 godina načela Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (1965.-2015.). Te daleke 1965. godine na Međunarodnoj konferenciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Beču usvojeno je sedam temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja su na snazi i danas i na kojima se zasniva djelovanje Pokreta: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost.

Obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca započelo je jutarnjim okupljanjem u Zaboku, nakon čega je uslijedilo jednosatno pješačenje do planinarske kuće PD „Zagorske steze“. Da živimo u najljepšem kutku Zemlje otkrivali su prekrasni vidici koji su se pružali sa „Piclja“ (točka najviše n.v.), a o očuvanosti prirode svjedočilo nam je predavanje iz planinarske etike i orijentacije, kao i predavanje o zaštićenim biljkama Hrvatskog zagorja.

Nakon predaha i okrijepe uslijedile su atraktivne pokazne vježbe pružanja prve pomoći koje su nam demonstrirali učenici OŠ „Stjepana Radića“, viceprvaci sa Međužupanijskog natjecanja u Ludbregu. Sa dvije eko-prezentacije predstavile su nam se učenice članice Podmlatka CK iz iste škole.

Ugodno druženje stotinjak prisutnih: učenika, voditeljica/voditelja MHCK, volontera i gostiju, uz edukaciju i fizičku aktivnost, pravi je način obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. A rascvjetani arboretum ispod planinarske kuće, pjev ptica, plavi oblačići i ugodnost druženja, samo su prisutnima otežavali i odgađali povratak pješačenjem u „civilizaciju“ (u Zabok).