Obilježen Svjetski dan prve pomoći

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok obilježilo je Svjetski dan prve pomoći (druga subota u rujnu) organizirajući aktivnosti i radionice za građane, djecu iz vrtića i učenike osnovnih  i srednjih škola.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosila se je na Prvu pomoć i marginalizirane skupine, a moto akcije bio je „Ukazivanje na marginalizirane osobe kroz prvu pomoć“. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja, osobe kojima je u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći održano je na nivou većine osnovnih i srednjih škola sa područja djelovanja GDCK Zabok, a centralna manifestacija održana je u Zaboku na dvije lokacije:

  • Akciji mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi pristupile su 73 osobe, uz dvije patronažne sestre na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog,
  • U Parku Milana Prpića različite edukativne radionice vodili su članovi Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Zabok, njih 6 iz Gimnazije A.G.M., jedna članica iz Srednje škole Zabok, 2 studenta, uz podršku podmlatka iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i 6 zaposlenika Gradskog društva Crvenog križa Zabok.

Zanimljiva radionica „Prva pomoć – klima i okoliš“ osmišljena je kako bi na interaktivan način podizala svijest šire javnosti o tome kako je prva pomoć izravan odgovor na klimatske promjene. Najzanimljivija od brojnih radionica, kako djeci iz vrtića, tako i učenicima osnovnih škola bila je radionica realističnog prikaza ozljeda.
Aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći prisustvovali su učenici nižih razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog (9 razreda) a iz zabočkog dječjeg vrtića „Zipkica“ došle su „Krijesnice“, „Sovice“, „Vjeverice“ i njihove „tete“,  ukupno 358 osoba.

Svjetski dan prve pomoći Gradsko društvo Crvenog križa Zabok obilježilo je dva dana ranije   u  PŠ Špičkovina (3 razreda) i u PŠ Martinišće (3 razreda). Tamo su članovi Kluba mladih i zaposlenica Gradskog društva Crvenog križa Zabok održali radionice za 59 učenika.

U Srednjoj školi Bedekovčina i u Učeničkom domu SŠ Bedekovčina organizirane su vježbe pružanja prve pomoći koje su izvodili učenici 4. M razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, za učenike drugih strukovnih usmjerenja.

Kako bi se podigla svijest o važnosti znanja pružanja prve pomoći, ove godine je  naglasak stavljen na djecu jer je cilj skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da i djeca mogu naučiti pružiti prvu pomoć, ali i na važnost edukacije odraslih osoba kako bi znale pomoći djeci u situacijama kada im je ugroženo zdravlje i život.