Obilježili smo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

IMG_2674

 

 

 

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Upravo na taj dan 1953. godine u organizaciji Crvenoga križa u Sisku održana je prva akcija
 dobrovoljnog davanja krvi. Otada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ svakodnevno u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi. Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj koje se provodi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Darivatelji krvi (ukupno 170 tisuća) okupljeni unutar Hrvatskog Crvenog križa djeluju kao članovi ili aktivisti pri čemu se o njima vodi posebna briga, evidencija, dodjela priznanja uz druge povlastice. Hrvatski Crveni križ glavni je promotor koji ukazuje na važnost darivanja krvi i utječe na podizanje svijesti u širu javnost na taj humani čin. Darivatelji krvi nacionalno su bogatstvo svake zemlje.
Održavanjem prigodnih svečanosti u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa dodjeljuju se različita priznanja prema broju darivanja krvi.
Dodjela priznanja Hrvatskog Crvenog križa na nivou Krapinsko –zagorske županije održana je u Krapini, 23. listopada 2015. godine. Ukupno je dodijeljeno 120 priznanja onim dobrovoljnim davateljima krvi koji su u ovoj godini postigli jubilarni broj davanja krvi: 35,55 i 75 davanja za žene i 50,75 i 100 davanja za muškarce. Iz 6 društava Crvenog križa naše županije priznanja je primilo 120 darivatelja.
Iz Gradskog društva Crvenog križa Zabok priznanja Hrvatskog Crvenog križa dobili su sljedeći darivatelji krvi:

Zahvalnica i mali srebrni znak za 35 darivanja
LJILJANA HRASTINSKI, Zabok

Zahvalnica i mali srebrni znak za 50 darivanja
STJEPAN DLESK, Sveti Križ Začretje
RAJKO FUREŠ, Zabok
DARKO GREGURIĆ, Zabok
STJEPAN HANŽEK, Zabok
DAMIR JAKUŠ-MEJAREC, Bedekovčina
GORAN JUNKOVIĆ, Zabok
ZLATKO KUREK, Zlatar Bistrica
FRANJO MOHAČ, Bedekovčina
STANKO MUTAK, Bedekovčina

Zahvalnica i veliki srebrni znak za 75 darivanja
DAMIR BARUŠIĆ, Zabok
MILAN HORVAT, Poznanovec
MIROSLAV MEDIĆ, Oroslavje
STANKO MIRT, Oroslavje
FRANJO PILJEK, Sveti Križ Začretje
JOSIP TURJAK, Bedekovčina

Zahvalnica i zlatni znak za 100 darivanja
ZLATKO ČORKO, Bedekovčina
ZLATKO JADAN, Bedekovčina
VJEKOSLAV KOLAR, Zabok
IVAN SENTE, Sveti Križ Začretje.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Zabok još jednom upućuje iskrene čestitke svim davateljima krvi u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi , kao i duboku zahvalnost za plemenitost i humanost koju su davatelji krvi dosada iskazali u solidarnosti s onima kojima je njihova krv bila potrebna.