Obilježili smo Tjedan borbe protiv TBC-a

tjedan-borbe-protiv-tbc-002Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi i dr.). Uzročnik tuberkuloze je bacil tuberkuloze ili Kochov bacil. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se razvija kao bolest nekih skupina ljudi (beskućnici, zatvorenici, raseljene osobe, alkoholičari i dr.), zbog neishranjenosti, loših higijenskih uvjeta, niskog životnog standarda i sl.

Svake godine obilježavamo Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna kao zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa , čime želimo upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok se je uključilo u obilježavanje Tjedna borbe protiv TBC-a. Obilaskom osnovnih i srednjih škola, podjelom promotivnog materijala, te suradnjom sa voditeljima/voditeljicama mladih Gradskog društva Crvenog križa Zabok, napravljeni su preduvjeti da djecu od najranijih dana upoznamo sa bolešću koju nazivamo tuberkulozom, te da ih educiramo o uzročniku tuberkuloze, tko je izvor zaraze, o simptomima i liječenju tuberkuloze, te o proširenosti tuberkuloze u svijetu. Letke smo podijelili i građanima.

Članovi i zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa Zabok su u Tjednu borbe protiv TBC-a, u suradnji sa patronažnom sestrom Doma zdravlja KZŽ Vesnom Glas obišli nekoliko obitelji koje imaju člana zaliječenog od TBC-a., te su im podijelili skromne pakete sastavljene od hrane i higijenskih potrepština.

Iako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra i pod kontrolom ( za 2014. godinu iznosi 10 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika – ukupno 449 osoba), na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi uz uobičajeni antibiotik, kod nejasnog gubitka apetita ili gubitka na tjelesnoj težini i kod osoba koje dugotrajno suho podražajno kašlju.