Održana kreativna radionica GDCK Zabok

img_6227U četvrtak, 1. prosinca 2016., u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zabok održana je edukativno-kreativna radionica izrade božićnih ukrasa od kukuruzovine, rafije, novinskog i krep papira i ostalih materijala. Voditeljice radionica bile su članice udruge „Sveta Marta“ iz Zaboka, uz gostujuću članicu Editu Goluban iz Zagorske lige protiv raka „Zlatno srce“.

Ako se malo osvrnemo oko sebe, stvari koje doživljavamo kao otpad, uz malo mašte zaživjet će drugim, svečanim, životom. Okupljeni na radionici mogli su sami napraviti prigodne darove za obitelj i prijatelje, a znamo da su tek to oni najljepši darovi, jer su to darovi u koje je utkana sva naša ljubav. „Previše je plastike oko nas i ljudima je to već dojadilo, pa se sve više traže ukrasi od prirodnih materijala kojih ima svuda oko nas“ – istaknule su u glas sve članice udruge kao i žene koje su se okupile na ovoj prvoj božićnoj radionici. Komušina od kukuruzovine izuzetno je lijep i zahvalan materijal za mnoge stvari, pa tako i za božićne ukrase. Volim raditi predmete od nje, a primijetila sam da se svima koji su ih vidjeli jako sviđaju – ističe Slavica Šimag koja je svoje znanje prenijela na sve sudionike. Tako su nastali od  komušine anđeli, novorođeni Isus u jaslicama, njegova majka Marija, Josip, borove i mnogi drugi prigodni radovi.

Dakle „na temeljima bogate kulturne i povijesne baštine Hrvatskog zagorja, koristimo predmete iz svakodnevnog života ističe predsjednik udruge Darko Fiket. Ravnateljica Željka Vukić zahvalila je članicama udruge sv. Marta na gostovanju nadajući se daljnjoj suradnji,  te je istaknula da ju raduje što na području grada Zaboka postoje udruge koje njeguju staru zagorsku tradiciju.Nakon nekoliko kreativnih radionica, dio nastalih radova ponudit će se građanima, a na taj način prikupljene donacije usmjeriti će se  prema socijalno ugroženim obiteljima kupnjom osnovnih prehrambenih namirnica.

I ova je radionica Gradskog društva Crvenog križa Zabok dokazala da kreativnost koja se krije u svakome od nas spaja nekoliko generacija.