Projekt “Bolnica Bezbolnica”

Bolnica_bezbolnica_2013aHrvatski Crveni križ je u siječnju 2011. godine započeo s provedbom pilot-projekta nazvanog «Bolnica Bezbolnica». Projekt je namijenjen djeci koja se nalaze na bolničkom liječenju i dio je međunarodnog projekta „Smiling Hospital“.
U procesu liječenja, briga za pacijenta, njegovo psihičko i mentalno zdravlje, bitna je gotovo koliko i briga za njegovo fizičko zdravlje. Hrvatski Crveni križ na ovaj način pomaže u stvaranju prijateljske okoline i pružanju pedagoškog i kulturno-zabavnog sadržaja sa svrhom oplemenjivanja i humanizacije bolničkog prostora.
Gradsko društvo Crvenog križa Zabok uključilo se je u svibnju 2012. godine u provođenje projekta Hrvatskog Crvenog križa, „Bolnica Bezbolnica“, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Projekt je namijenjen djeci koja se nalaze na bolničkom liječenju i ostaloj djeci koja pohađaju nastavu u OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Volonteri i zaposlenici GDCK Zabok do sada su osmislili niz radionica čiji je cilj bio da se djeci pomogne da što lakše podnesu bolničke i školske dane, kada su odvojeni od svojih obitelji.
Bilo je tu interaktivnih lutkarskih radionica nakon kojih su se izrađivale lutkice korištene u predstavi.
Likovne radionice pokazale su nam svu kreativnost djece.
Glazbeni susret povezao je male bolesnike sa jednom od najmagičnijih čarolija koja prati ljude od postanka – čarolija glazbe. Djeca su stvarala melodiju uz korištenje Orffovog instrumentarija.
Početkom studenoga djeca su izrađivala čestitke.
U utorak, 27.11.2012. godine druženje sa djecom osmislila je Snježana Štefek-Borovčak.
Iz papira, salveta, trakica i perlica nježne su ručice izrađivale minijaturne boriće okićene kuglicama. Svaki je borić bio poseban, izrađen sa puno ljubavi a djeca će njima ukrasiti prostor u kojem borave.
Kod provođenja projekta „Bolnica Bezbolnica“djelatnicima GDCK Zabok pomagali su volonteri, defektolozi, učiteljice iz OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i osoblje bolnice, te im Gradsko društvo Crvenog križa Zabok zahvaljuje na pomoći.