Tjedan Crvenog križa


Tjedan Crvenog križa Gradsko društvo Crvenog križa Zabok proslavilo je na Piclju

Dugo iščekivani susret svih onih djetinjstava koja su se susretala na različitim aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Zabok, naposljetku je dobio svoj datum.
U srijedu, 10. svibnja, u Tjednu Crvenog križa, stotinjak učenika, voditelja, volontera i gostiju, krenulo je u 9 sati sa zabočke željezničke stanice na već tradicionalno druženje na Piclju.

Uz tri planinarska vodiča i desetak voditeljica mladih, vesela povorka stvorila se je na Piclju prije nego što je logistika stigla napraviti sok.
Nakon odmora i osvježenja, stigao je i ostatak ekipe (20) koja zbog „pisanja testova i odgovaranja“ ili održavanja nastave nije na put mogla krenuti odmah ujutro.
Budući da se nalazimo u „Tjednu botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki“ Hrvatskog botaničkog društva, naše, „crvenokrižaške“ aktivnosti, ispreplele su se sa aktivnostima zabočkih planinara koji su ove godine, po prvi puta, postali sudionici „Tjedna“.
Aktivnosti su se odvijale na tri polja: jedan dio učenika prisustvovao je prezentaciji „Dunja“, učenika OŠ K.Š.Đ.“ uz Boženu Dragčević. Drugi dio ekipe je uz vodiče Slobodana, Darka i Ivana dobivao prva saznanja o orijentaciji u prirodi, a ostatak društva je obilazio Poučni park Picelj i upoznavao njegove stanovnike uz Željku Vukić.


Nakon nekoliko rotacija, iznenada je stigao ručak – 45 pizza različitih vrsta za nas 120. Dovoljno. Još je i ostala pokoja kriška.
Ali, idemo dalje, već predugo sjedimo…
Na zelenoj travi, učenici Gimnazije A.G.M. izveli su pokazne vježbe pružanja prve pomoći, uz Gordanu Tkalčević.


Ispočetka pomalo dirigirane aktivnosti pretočile su se u glasne urlike pobjedničkih ekipa i navijačkih skupina, pri povlačenju užeta. Povuci-potegni, po prvi put na Piclju, sportske igre mladih HCK uz Snježanu Đurkan. Pa onda igre preskakanja užeta, pa utrke sa balonima, utrke sa jabukama…


Noge nisu nikoga zaboljele. Uže se je preskakivalo i do 40 puta.
A onda je trebalo malo i mozgati. Kviz sa neobičnim pitanjima pripremila je Ružica Kotarski.
Na kraju kviza i svih ostalih aktivnosti te srijede, 10. svibnja 2017., svi su učenici bili pobjednici i kao pravi junaci noseći osmijehe na licima, vratili su se pješice do mjesta sa kojeg su ujutro krenuli.