Zabok – obilazak bolesnika u Tjednu borbe protiv tuberkuloze

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe. Uzročnik tuberkuloze je bacil tuberkuloze ili Kochov bacil, nazvan prema Robertu Kochu. Izvor zaraze je bolestan čovjek u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze koji se šire kapljičnim putem kao obična prehlada. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 ljudi godišnje, a barem će jedna od njih će oboljeti.

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi. Tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan je za okolinu, a 50 posto ne liječenih bolesnika umire tijekom pet godina.

U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen značajan pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji za 2015. godinu iznosi 10 oboljelih na 100 000 stanovnika (ukupno 448 osoba).

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 21. rujna 2016. godine uz pomoć patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije obišlo nekoliko bolesnika oboljelih od tuberkuloze i KOPB-a.

Bolesnici su dobili savjete o zdravoj prehrani, voće i sokove, a izmjeren im je krvni tlak i šećer u krvi.