Zimska škola Crvenog križa Zabok

zimska-skola-02Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je u petak, 13. veljače 2015. godine, organiziralo 9. Zimsku školu Crvenog križa Zabok. Domaćin događanja bila je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, koja je i ove godine ustupila svoje prostore za potrebe odvijanja edukacije i druženja mladih HCK. 

Nakon himne Hrvatskog Crvenog križa „Neka cijeli ovaj svijet“ voditelje i učenike je pozdravio ravnatelj škole Tomislav Polanović, pritom im zaželjevši ugodno druženje i uspješan rad. Na Zimskoj školi je sudjelovalo osamdesetak učenika, pet volontera i petnaestak voditelja podmlatka i mladeži Crvenog križa Zabok, iz osnovnih i srednjih škola sa područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Zabok.

Sudjelovali su učenici i voditelji MHCK iz: OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički; OŠ Veliko Trgovišće – Područna škola Dubrovčan; OŠ Sveti Križ Začretje; OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok; Gimnazije A.G.M. i Srednje škole Bedekovčina.

Na zanimljiv i kreativan način sudionici su kroz radionice upoznavali osnove iz Pokreta Crvenog križa, humanih vrednota, pružanja prve pomoći i dječjih prava.

Razvijali su komunikacijske vještine i kreativno su osmišljavali strategije sprečavanja nasilja kako u svakodnevnom životu, tako i na Internetu.

S obzirom da su se učenici iz različitih škola međusobno družili kroz brojne radionice, imali su mogućnosti upoznati se i razvijati nova prijateljstva. Učenici su izrađivali, jedni za druge i valentinovska srca.

Radionice su vodili: Žarka, Ivica, Valentina, Krešimir, Snježana, Tina, Ljubica, Romana i Ksenija, a pomagali su: Tatjana, Ana, Barbara, Gordana, Mateja, Snježana i Davor.

Školu je osmislila i vodila Ružica Kotarski. Školska knjiga je učenike razveselila blokićima, a Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je druženje zaokružilo večerom za vrijedne učenike, volontere i voditelje MHCK.

Ovo je druženje bilo izvrstan uvod u pripreme za Gradsko natjecanje MHCK, koje će se održati 14. ožujka 2015. godine.

A da bi učenici dobili prave informacije u pravo vrijeme, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će u utorak, 24. veljače 2015. godine organizirati edukaciju za voditeljice, voditelje i volontere Gradskog društva Crvenog križa Zabok.