Međunarodni dan osoba starije dobi

Starenje treba postati „prilika“, a ne „teret“ za društvo

Međunarodni dan osoba starije dobi, 1. listopada, obilježava se od 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda, a s ciljem doprinosa globalne zajednice u promicanju veće podrške osobama starije dobi i razvoju generacijske solidarnosti među svim uzrastima.
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba starije dobi posvećena je isticanju njihovih talenata i jačanju doprinosa u obitelji, zajednici i cijelom društvu.
Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći i postaje globalni trend zbog kojega se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi.

Hrvatski Crveni križ uključen je u provođenje brojnih programa i aktivnosti za osobe starije životne dobi, kako bi se podigla kvaliteta života i funkcionalna sposobnost osoba starije dobi kao preduvjet zdravog starenja.
Gradsko društvo Crvenog križa Zabok svakodnevno brine o osobama starije dobi provodeći aktivnosti programa „Pomoć u kući“, koji je namijenjen  korisnicima socijalne skrbi ili korisnicima koji uslugu plaćaju sami, a pružaju se usluge: obavljanje kućanskih poslova (pranje i čišćenje, dostava ogrjeva, glačanje rublja), održavanje osobne higijene, odlazak u trgovinu i ljekarnu, plaćanje računa i slično.

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok, obilježavajući Međunarodni dan osoba starije dobi, posjetili su nekoliko osoba starije životne dobi iz Zaboka i Krapinskih Toplica.