Obilježavanje Tjedna Crvenoga križa

Edukativne radionice GDCK Zabok u Tjednu Crvenog križa na Piclju

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 12. svibnja, u Tjednu Crvenog križa (od 8. do 15. svibnja) organiziralo već tradicionalno druženje mladih Hrvatskog Crvenog križa, učenika iz osnovnih i srednjih škola s područja svojeg djelovanja.

Okupljanjem od 9:30 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku započela je još jedna vesela pustolovina 70-ak učenika, njihovih voditelja i  volontera. U 10:00 sati sudionici su uz vodiče planinarskog društva “Zagorske steze“ iz Zaboka krenuli na pješačenje prema najljepšem zabočkom vidikovcu, Piclju. Hodajući, osluškujući, zastajkujući radi odmora i orijentacije sudionici su do odredišta stigli za 45 minuta.

Domaćini druženja učenika i ove su godine bili zabočki planinari koji su širom otvorili vrata svoje planinarske kuće na Piclju  mladim članovima Gradskog društva Crvenog križa Zabok.

Pristigle goste dočekao je planinar Ivan Sadaić i 6 volontera Gradskog društva Crvenog križa Zabok.

Nakon kratkotrajnog odmora i okrijepe, goste je pozdravio predsjednik zabočkih planinara Branko Mikulec, poželjevši im dobrodošlicu i ugodno druženje.

Zatim su učenici podijeljeni u 4 grupe sudjelovali  na edukativnim  radionicama:

  • Radionica orijentacije uz planinarske vodiče Nikolu Turka i Slobodana Hržicu
  • Radionica determinacije samoniklih biljaka uz Boženu Dragčević
  • Pokret Crvenog križa, pružanje prve pomoći kod kratkotrajne nesvjestice uz Ružicu Kotarski
  • Obilazak Poučnog parka Picelj, utjecaj klimatskih promjena na PPP uz Željku Vukić.

Druženje se je nastavilo u luksuzu hladovine koju je sudionicima pružila planinarska kuća i pristigle pizze.

U aktivnostima GDCK Zabok 12. svibnja 2022. godine u u Poučnom parku Picelj u Tjednu Crvenog križa i u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira 2022.“ sudjelovalo je 15 volontera Gradskog društva Crvenog križa Zabok .