Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u GDCK Zabok

Svjetski dan CKKako spojiti veselu družinu, sunčan dan, ljepotu netaknute prirode, zdrav duh u zdravom tijelu, obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, predavanje iz orijentacije i ekologije, sve s lakoćom i ugodom???

Odgovor na to pitanje stigao nam je iz Zaboka, grada s one druge, mnogi bi rekli, ljepše strane Medvednice.
Sunčano jutro i okupljanje na trgu, uz milenijsku fotografiju, nastavilo se je jednosatnim pješačenjem do „Piclja“, tog bisera zabočkih planinara. Djeca i njihovi voditelji/voditeljice, iz pet osnovnih i jedne srednje škole, uz brojne volontere, njih stotinjak, na taj su izlet krenuli 8. svibnja 2014. godine.
A baš se na taj dan obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počasti   Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Nakon jednosatnog pješačenja kroz mirisnu, rascvjetanu prirodu, mladi Hrvatskog Crvenog križa stigli su do „grunta“ PD „Zagorske steze“ iz Zaboka. S tog mjesta pogled puca na čitavo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.
Nakon kraćeg odmora i dolaska učenika iz Gimnazije A.G.M., (koji su do tada pisali test) uslijedile su brojne aktivnosti:

  • demonstracija pružanja prve pomoći (koju je odradila ekipa mladih HCK iz Područne škole Dubrovčan, koja je na Međužupanijskom natjecanju u Hodošanu, 05. travnja 2014. godine osvojila 2. mjesto);
  • predavanje iz orijentacije;
  • obilazak Poučnog parka autohtonog zagorskog bilja;
  • aktivnosti po vlastitom izboru;
  • razmjena znanja, iskustava i ideja o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa;

…vrijeme je naprosto proletjelo, uz obećanje da će se druženje ponoviti.
Podršku akciji pružili su volonteri, planinari, fotografi, mediji i lokalna zajednica.
Gradsko društvo Crvenog križa Zabok nastavlja sa obilježavanjem Tjedna Crvenog križa (Tjedan Crvenog križa 8. do 15. svibnja 2014.).