Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipanj – poziv na akciju DDK – 14. lipnja, Zabok


Poštovani,
svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, s namjerom podizanja svijesti građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi u svrhu podmirivanja potreba zdravstva za sigurnim dozama krvi. Stoga i ovom prilikom treba zahvaliti svim dobrovoljnim davateljima krvi koji nesebično odvajaju svoje vrijeme kako bi se odazvali na organizirane akcije davanja krvi i darovali krv za one kojima je neophodno potrebna.

Ovogodišnja tema kampanje je darivanje krvi kao djelo solidarnosti. Ističe temeljne ljudske vrijednosti altruizma, poštovanja, suosjećanja i ljubaznosti koje su neophodne da bi sustav besplatnog dobrovoljno davanja krvi  funkcionirao. Cilj kampanje je istaknuti priče o ljudima čiji su životi spašeni neophodnim dozama krvi zahvaljujući samo dobrovoljnim davateljima krvi. Stoga ti primjeri dobre prakse neka budu poticaj redovitim dobrovoljnim davateljima krvi da nastave dalje davati krv, ali i motivacija građanima koji do sada nikada nisu davali krv, da je počnu davati, a posebno mladi ljudi. Dobrovoljno davanje krvi oplemenjuje život davatelja, a spašava život primatelja.

           Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi glasi:

„Budite tu za nekog drugog. Dajte krv. Dijelite život.”

           Prigodan tekst objavljen na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok svim dobrovoljnim davateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i svakoj darovanoj dozi krvi,

 a dobrovoljne davatelje, krvi kao i one koji će to tek postati, poziva da se odazovu
akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati
14. lipnja 2018. godine od 09.00 – 16.00 sati
u Vatrogasnom  domu Zabok, Trg Dragutina Domjanića 1, Zabok.