SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život, te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.

Tema Svjetskog dana prve pomoći koji će se obilježiti 14. rujna 2019. godine odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti.

U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici  manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Na Svjetski dan prve pomoći želimo skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

     Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će centralnu manifestaciju obilježavanja  Svjetskog dana prve pomoći održati u petak, 13. rujna 2019. godine od 9:00-13:00 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u  Zaboku.

https://www.hck.hr/novosti/i-djeca-mogu-nauciti-spasavati-zivote/5909