U Zaboku održana edukacija na temu „Pristupačnost građevinama i postupanje s osobama s invaliditetom“

U sklopu projekta „Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane – GDCK Zabok“  u Zaboku je 01. rujna 2023. godine održana dvosatna edukaciju na temu „Pristupačnost  građevinama i postupanje s osobama s invaliditetom“ za djelatnike i volontere Gradskog društva Crvenog križa Zabok  koji u skladištu i na terenu obavljaju aktivnosti prihvata, skladištenja i distribucije donirane hrane, te izravno komuniciraju s krajnjim primateljima.

Pristupačnost je preduvjet da osobe s invaliditetom, ali i osobe starije životne dobi mogu neovisno živjeti te potpuno i ravnopravno sudjelovati u društvu. Bez pristupa svojem fizičkom okruženju, prijevozu, informacijama i komunikaciji, kao i informacijskim i komunikacijskim tehnologijama i sustavima, te ostalim prostorima i uslugama koji su otvoreni ili koji se pružaju javnosti, osobe s invaliditetom i starije osobe ne bi imale jednake mogućnosti za sudjelovanje u svojim društvima. Krapinsko – zagorska županija, osim što je na visokom 3. mjestu po broju osoba s invaliditetom, ima i veliki problem vezan uz nepostojanje javnog prijevoza prilagođenog osobama s invaliditetom na području Krapinsko – zagorske županije. I dalje postoji velika zlouporaba parkirnih mjesta označenih za osobe s invaliditetom, ali i nedovoljan broj istih, te ne postojanje prilagođenih pristupa željezničkom prijevozu (peroni, nepristupačni vlakovi). Osim mobilnosti još uvijek postoji veliki problem kod pristupa nekim građevinama, ali udruge osoba s invaliditetom svake godine provode senzibilizaciju javnosti vezanu uz pristupačnost te obilaze gradove i općine s ciljem ukazivanja na problem pristupačnosti.
U sklopu projekta  „Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane – GDCK Zabok“ edukaciju je održala Svjetlana Pripeljaš, voditeljica Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije.
Ovom edukacijom (3.)  u sklopu projekta “Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane – GDCK Zabok”,   Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je ostvarilo  pozitivan utjecaj na horizontalno načelo promicanja jednakih mogućnosti i nediskriminacije.