Svjetski dan prve pomoći – „Prva pomoć u slučaju prometne nesreće“

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok obilježilo je Svjetski dan prve pomoći nizom raznih aktivnosti, a ovogodišnja tema  bila je „ Prva pomoć u slučaju prometne nesreće“.

Centralna manifestacija održana je na Trgu Ksavera Šandora Đalskog, kojoj je prisustvovalo 210 učenika i učiteljica drugih, petih i sedmih razreda osnovne škole „Ksavera Šandora Gjalskog“  Zabok, te su tom prilikom upoznati sa pružanjem i  postupcima prve pomoći unesrećenim osobama u slučaju prometne nesreće.

Prezentaciju  pružanja prve pomoći unesrećenim osobama, dijeljenje promidžbenog materijala  odradilo je 12 volontera iz Gimnazije „A.G.Matoša“ Zabok, te 10 volontera Kluba mladih GDCK Zabok.

Građanima je pružena mogućnost kontrole zdravlja, te je 81 građaninu, uz pomoć dvije volonterke Srednje škole Bedekovčina izmjeren krvni tlak, te šećer u krvi, pa su neki od njih upućeni svom nadležnom liječniku na daljnju obradu.

Na ležeran način djeca su osviještena o opasnostima koje vrebaju u prometu, te  na mjere prevencije i postupke u slučaju istih.

Svjetski dan prve pomoći  obilježen je i u školama provođenjem radionica, prezentacija, te izradom plakata, crteža na temu „ Prva pomoć u slučaju prometne nesreće“

Promicanje kulture sigurnosti i prevencija mogu smanjiti ozlijede, te poboljšati šanse za preživljavanje kod nesreća u  prometu.