Obilježili smo Svjetski dan prve pomoći

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok obilježilo je Svjetski dan prve pomoći (uvijek je to druga subota u rujnu) nizom aktivnosti.
Centralna manifestacija kojoj je prisustvovalo 250 osoba održana je na Trgu Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku. Tom prilikom su djeca vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole dobila prva saznanja o postupcima pružanja prve pomoći.
8 volontera iz Gimnazije A.G.M.-a  iz Zaboka su uz pomoć još dvoje iskusnih  volontera prisutnoj djeci i građanima prezentirali vještine pružanja prve pomoći, uključivši u to i samu djecu.

Građanima je pružena mogućnost kontrole zdravlja, te je 80-ak građana, uz pomoć dvije patronažne sestre Doma zdravlja KZŽ saznalo koje su im trenutne vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka, a poneki od njih odmah upućeni svojem liječniku. Djelatnici GDCK Zabok prisutnima su dijelili promidžbeni materijal.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći bila je „Nesreće u domaćinstvu“.  Za tu priliku je Hrvatski Crveni križ osmislio radionicu „Nesreće u domaćinstvu“. Radionica je ocijenjena od strane djece na Trgu i učenika osnovnih škola kao veoma zanimljiva i poučna. Na ležeran način djeca su osviještena o opasnostima koje vrebaju u domaćinstvu, te im je ukazano na mjere prevencije i postupke prve pomoći.
Svjetski dan prve pomoći obilježen je na nivou škola izradom plakata i provođenjem radionica „Nesreće u domaćinstvu“, izložbama crteža, a ovogodišnja tema razrađena je i na satovima razrednih odjela.
Iako se domovi često percipiraju kao sigurna mjesta, mnogi od nas ne znaju da se u njima događa 80% svih nesreća kao što su padovi, gušenja, udar struje, trovanja, utapanja, srčani udar, opekline, gubitak svijesti itd.
Većina ljudi umire od ozljeda zadobivenih kod kuće, nego od ozljeda na cesti. Nesreće u domaćinstvu često se mogu spriječiti, a rezultat su nedostatka svijesti o čimbenicima rizika, nepoštivanja sigurnosnih standarda prilikom rukovanja, skladištenja i održavanja opasnih uređaja i sredstava koja sadrže opasne kemijske tvari. Promicanje kulture sigurnosti i prevencija mogu smanjiti većinu ozljeda i nesreća u kući.
Iz tog su razloga aktivnosti koje su na temu „Nesreće u domaćinstvu“ provedene u Društvima Crvenog križa prilikom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, početni korak kako bismo povećali razinu sigurnosti u svojim domovima i poduzeli što treba da smanjimo ozbiljne ozljede, pružimo prvu pomoć i poboljšamo šanse za preživljavanje.